En toen was zomaar ineens mijn tweede boek een feit… Wat een vreemde gewaarwording. Dat je je tweede boek ineens in handen hebt. En wat voor een boek.

‘De olifant met de roze billen’ schreef en bracht ik eerder dit jaar uit voor mijn dochter, om haar te bewijzen dat je alles wat je graag wilt bereiken, ook kunt bereiken, zolang je er maar voor de volle 100% voor gaat. ‘Mama is het spuugzat!’ daarentegen was voor mij misschien nog wel veel belangrijker om te realiseren. Een persoonlijke missie.

Dit boek moest er gewoon komen. Voor vrouwen met Hyperemesis Gravidarum (HG) ofwel extreme zwangerschapsmisselijkheid en/of overgeven. Voor vrouwen die er nog middenin zitten en hun leven tot stilstand zien komen. Maar ook voor vrouwen die van HG aan het herstellen zijn. Allemaal hebben ze recht op goede hulp en op begrip. Van hun partner, van hun zorgverlener, van hun familie, van hun werkgever, van iedereen. Een van die hulpbronnen is dit boek, omdat het niet alleen helpt bij het verwerken van wat er allemaal gebeurd, voor jezelf en voor je kindje wat je misschien al hebt rondlopen, maar omdat het daarnaast ook veel inzicht geeft aan degene die naast de zwangere staan. En inzicht creëert begrip.
Dit boek vertelt over wat voor impact de zwangerschapsaandoening HG heeft op het jongetje Max wanneer zijn moeder zwanger wordt van een broertje of zusje van Max. Voor ouders waarbij al een kleintje rondloopt wanneer de moeder zwanger is en deze ernstige ziekte doormaakt, kan een kinderboek wat hierop aansluit heel waardevol zijn. Zodat het kind beter kan begrijpen wat er met zijn of haar moeder aan de hand is. Dat het soms nodig is dat mama naar het ziekenhuis gaat, ook al is dat een beetje spannend. Dat zo’n slangetje in de arm of in de neus er misschien gek uit zien, maar tegelijkertijd wel echt nodig zijn voor mama om te eten en te drinken. En dat het niet de schuld is van het kind zelf en ook niet van de baby. En uiteraard ook dat het overgaat wanneer de baby weer uit de buik van mama zal zijn.
Zelf had ik helaas tijdens mijn beide zwangerschappen geen Nederlandstalig kinderboek over HG ter beschikking. Ik ben super trots en dankbaar dat al die duizenden vrouwen die jaarlijks met HG moeten kampen, nu wel dit boek kunnen (laten) voorlezen aan hun kinderen.