🤢🤢🤢 Wat doet het met een kind als zijn of haar mama ziek is? 🤢🤢🤢
Wat als je als kind merkt dat je moeder ziek is? Dat ze elke keer moet spugen. Dat ze haar eigen kind eigenlijk niet bij zich in de buurt kan hebben, omdat dat het misselijke gevoel en het spugen alleen maar erger maakt? Wat als je als kind merkt dat je moeder niet meer voor jou kan zorgen omdat ze wordt opgenomen in het ziekenhuis? En wat als een kind zichzelf daar de schuld van geeft? Of de baby in de buik van moeder daar de schuld van geeft…
Hyperemesis Gravidarum (HG) ofwel extreme zwangerschapsmisselijkheid en/of overgeven is niet alleen voor een zwangere vrouw een hel om door te maken. Het heeft ook een groot effect op de rest van haar gezin. De partner moet vaak taken overnemen en het gezin draaiende houden. Maar ook de reeds aanwezige kinderen zullen op een of andere manier meekrijgen dat er iets veranderd is bij mama.
HG kan voor kinderen een angstaanjagende ervaring zijn. Ze zien ineens dat hun moeder erg ziek is en misschien wel met infuus en/of sondevoeding in het ziekenhuis ligt en dat soms voor langere tijd, maar echt begrijpen wat er aan de hand is doen ze niet.
Het kinderboek ‘Mama is het spuugzat!‘ kan helpen bij het aan een kind uitleggen wat er aan de hand is met mama, waarom dit zo is en dat het tijdelijk is. Het boek kan helpen bij het voorbereiden op een nieuwe zwangerschap waarin mama mogelijk (weer) ziek zal zijn, maar natuurlijk ook wanneer mama al zwanger en ziek is. Het geeft kinderen met het verhaal en de bijbehorende illustraties een duidelijke maar simpele uitleg over wat HG is en over wat de gevolgen zijn voor mama, papa en het reeds aanwezige kind zelf.