šŸ¤¢ Hoe spuugzat ben jij het? šŸ¤¢
Voor vrouwen die Hyperemesis Gravidarum (HG) ervaren tijdens hun zwangerschap, slaat de ‘spuugzat-meter’ vaak ver door richting de 100%! Genieten zij helemaal niet van het feit dat ze een kindje op komst hebben dan?
Nou, dat kan ik niet zeggen. Simpelweg omdat elke HG-zwangere anders is en het dus ook anders kan ervaren. Maar vooral ook omdat genieten van een zwangerschap iets heel anders is dan het verlangen naar een kindje.
Veel HG-zwangeren zijn enorm blij dat ze een kindje gaan krijgen, maar dat maakt dat wat ze mee moeten maken tot dat kindje er daadwerkelijk is, er echt niet leuker op. Als je de hele dag kotsmisselijk bent en daardoor zo geremd wordt in je dagelijks leven, dan word je daar ook niet blij van.
En dan kan het dus ook zomaar zo zijn dat een HG-zwangere het zo spuugzat is, dat ze de mooie momenten niet meer kan zien, voelen of ervaren. Maar dat het negatieve van die zwangerschap overwhelming wordt. Denk aan een echo waarop je voor de eerste keer het hartje ziet kloppen of de eerste keer dat je de baby in de buik voelt bewegen. Wanneer je tijdens de echo continu aan het overgeven bent of je door het getrappel in je buik alleen maar meer misselijk wordt, dan kan het zijn dat je het mooie daar veel minder van inziet.
En dan kan hulp heel waardevol zijn. Het boek ‘Mama is het spuugzat!‘ is een van die hulpmiddelen. Dit boek geeft niet alleen de HG-zwangere, maar ook de rest van het gezin / de familie / de omgeving van de zwangere, een inkijkje in hoe het voelt om HG te hebben. Niet alleen geeft dit meer begrip voor wat de HG-zwangere door maakt. Maar het geeft haar zelf ook het gevoel: jij bent niet de enige die dit doormaakt. Er zijn jaarlijks zoveel zwangeren die net als jij in deze rotsituatie moeten zitten om hun kindje te mogen krijgen. En het klinkt misschien gek, maar als jij je minder alleen voelt staan en meer gehoord en gezien voelt, dan kun je de HG ook beter handelen.